L’Ajuntament pretén prevenir incendis i reactivar l’economia de la zona
Vinyes de la DO Alella.
L’Ajuntament de Vallromanes (Vallès Oriental) ha plantejat als propietaris forestals la possibilitat de convertir 76 hectàrees de bosc en vinyes. Es tracta de tots aquells terrenys del municipi que estan qualificats com a "bosc sobre feixa abandonada". Són antigues zones de vinyes que es van deixar de treballar i que amb el temps s’han convertit en boscos de pins. Els plans urbanístics vigents permeten la tala d’arbres per recuperar el conreu. La inversió haurà de ser dels propietaris privats, però l’Ajuntament buscarà cellers que comprin la producció de raïm. L’objectiu del consistori és que les vinyes es converteixin en tallafocs i que ajudin a a reactivar l’economia de la zona.
El primer tinent d’alcalde de Vallromanes, David Ricart (Més per Vallromanes-ERC) ha explicat a l’ACN que el municipi compta amb 76 hectàrees de bosc que antigament havien estat vinyes. El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i el Pla d’Espai d’Interès Natural (PEIN) permeten la tala d’arbres en aquestes zones per recuperar l’activitat de conreu.
Tala d’arbres
Segons Ricart, la recuperació de les vinyes afavoriria la "reactivació econòmica del sector, aprofitant que Vallromanes forma part de la DO d’Alella". L’altre objectiu és la prevenció d’incendis. En aquest sentit, ha indicat que "les vinyes són el millor tallafocs per a un bosc".
El tinent d’alcalde ha admès que la conversió de bosc en zones agrícoles suposarà la tala d’arbres, sobretot de pins. "Perquè la qualitat del bosc sigui òptima, sovint has de tallar arbres perquè en visquin d’altres; els tallafocs fan falta perquè no es cremi tot el bosc", ha subratllat Ricart, que també és voluntari de l’ADF.
A la recerca de cellers
La inversió final per a recuperar les vinyes haurà de ser dels propietaris de les finques. L’Ajuntament, per la seva banda, es compromet a buscar cellers que comprin la producció del raïm. "Ja hi ha algun celler de la DO d’Alella que ha mostrat interès", ha explicat Ricart. El consistori "no descarta" bonificacions pels propietaris que recuperin aquests terrenys.
Un bosc molt humit
Un 80% del terme municipal de Vallromanes és bosc. Tot i així, el poble no pateix un incendi des del 2003. Segons el tinent d’alcalde, "això es deu a la humitat de la zona". "És cert que Vallromanes és molt humit, però no cal que ens la continuem jugant. Tenim els boscos bruts i el foc pot avançar fàcilment", ha recalcat.