En el ple d’ahir, Junts per Catalunya i ERC aproven el pla de gestió de residus del Consell Comarcal que preveu desplegar el porta a portar a partir del 2023
El ple va recuperar ahir la disposició habitual de tots els càrrecs electes a la sala de plens. Una sessió que va aprovar per unanimitat el projecte executiu per rehabilitar les dues adoberies adquirides per l’Ajuntament de Vic, les més properes al pont romànic, que passaran a ser un centre d’interpretació i espais de pública concurrència. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va detallar que s’han incorporat unes modificacions després de rebre estudis i al·legacions per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua que permetran preservar el patrimoni, posant en valor el llegat històric i incorporant-hi sistemes de reducció d’emissions de CO₂ per esdevenir uns espais intel·ligents.
Palmero va remarcar la voluntat de seguir desplegant una ciutat saludable al voltant del riu Mèder, on el riu ha d’esdevenir una cremallera amb equipaments de qualitat al seu voltant per cosir el nord i el sud d ela ciutat.
La regidora d’ERC, Maria Balasch, va posar en valor la feina feta i va mostrar-se satisfeta que es pogués tirar endavant un projecte cabdal per la ciutat després d’haver lluitat per mantenir-les. En la mateixa línia, el regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va manifestar veure llum al final del túnel i va mostrar-se content de poder tirar endavant la rehabilitació de les Adoberies.
Finalment, la regidora del PSC, Carme Tena, també es va mostrar satisfeta que es pugui tirar endavant una actuació prevista en el seu programa electoral.
En el ple d’ahir també es va aprovar amb els vots de Junts per Catalunya i ERC delegar la recollida de residus al Consell Comarcal d’Osona i un pla de gestió que s’aplicarà en tres fases: assumir el servei actual de recollida de residus i incorporar els serveis que presten Vialnet i VicVerd, implementar com a prova pilot el servei de recollida porta a porta a Sentfores-La Guixa i als barris de Sant Llàtzer i el de les Quatre Estacions, i estendre tot el sistema de recollida porta a porta a tota la ciutat l’any 2025.
Albert Castells, regidors de Manteniment, Serveis i Medi Ambient va destacar que començava una nova etapa després de dues dècades de serveis que han situat Osona com a comarca líder en la recollida selectiva de residus. Castells va subratlla que el canvi d’etapa respon a un canvi de paradigma en l’àmbit econòmic ja que cal passar a una economia circular on els residus han de ser un recurs econòmic i no un problema. “En el context d’emergència climàtica cal ser eficient en la recollida selectiva per avançar al residu zero”, va afegir.
El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, va destacar que la delegació mancomunada del servei mostra un exemple de lideratge i de capitalitat i va instar a crear una comissió de treball amb totes les forces polítiques representades. Garcia va sol·licitar que en el pla pilot s’hi pogués incloure un barri dens de la ciutat per desplaçar el coneixement a la resta de la ciutat. Una proposta que va ser acceptada per l’equip de govern.
Per Capgirem Vic, la regidora Carla Dinarès, va manifestar estar en desacord amb el sistema d’externalització perquè comportarà més opacitat i no ajudarà a fiscalitzar l’acció portada a terme.
Per la seva banda, la regidora del PSC, Carme Tena, va manifestar-se en contra del model de gestió proposat perquè creu que no és viable en una ciutat com Vic. “Apostem per contenidors intel·ligents i no surt més car que el porta a porta que funciona en altres ciutats espanyoles i catalanes”, va dir.
La Biblioteca Pilarín Bayés més a prop
El ple va aprovar per unanimitat l’establiment del servei de bar-restaurant de la Biblioteca Pilarín Bayés. La regidora de Cultura, Susagna Roura, va explicar que perquè pugui sortir a licitació el bar-restaurant s’ha de crear el servei que estarà obert de dilluns a dissabte, quan estigui oberta la Biblioteca, però es pot allargar l’horari si es vol. També si es volgués obrir el diumenge.
El regidor d’ERC, Roger Mas, va agrair que es tingués en compte que hi hagués un preu popular com s’havia acordat en la comissió informativa.
Es va aprovar amb els vots en contra d’ERC i Capgirem Vic i l’abstenció del PSC modificar del contracte d’obres de construcció de la Biblioteca Pilarin Bayés amb un increment d’un 14,9% (1.023.330,17 euros) que no supera el 20% de l’import d’adjudicació permès en el contracte d’adjudicació, tal com va detallar la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero.
La regidora d’ERC, Viqui Terricabras, va remarcar que no els quedava clar si l’increment s’havia d’assumir de forma íntegra per l’Ajuntament o pels costos provocats per l’empresa contractista. “Ens agradaria que quedés clar en quines partides repercuteix”, afegia.
En la mateixa línia, la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va remarcar que modificar un contracte d’obra pública no s’hauria d’utilitzar mai i si es fa s’hauria d’assegurar que fos l’única via. “Creiem que hi ha una mala gestió”, concloïa.
L’alcaldessa, Anna Erra, va recordar que aquest és un projecte molt important per la ciutat i per afavorir la cohesió social mitjançant la cultura. “Volem el millor projecte que s’ha votat per consens”, manifestava Erra.
Sobre el nou equipament de ciutat que es posarà en funcionament l’any vinent, es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic, l’ampliació del termini d’execució de les obres de construcció al 17 de desembre. Palmero recordava que les obres s’havien hagut de parar quatre setmanes preventivament durant la pandèmia i s’hi afegia una problemàtica amb el subministrament de materials que feien del tot lògica la nova data proposada.
Més plaques fotovoltaiques per afavorir la transició energètica
Per unanimitat es va aprovar el projecte executiu per la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum per al recinte firal i l’edifici del Sucre de Vic. El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, va destacar que és unA inversió més per afavorir la transició energètica valorada en uns 138.000 euros.
La regidora d’ERC, Viqui Terricabras, es va mostrar satisfeta i va recordar que es tractava d’una de les aportacions fetes en el pressupost de l’any passat als que van donar suport.
Marc Camacho, de Capgirem Vic, lamentava que se seguís immers en l’entramat d’unes companyies elèctriques i celebrava la mesura recordant que encara queda molt camí per davant per assolir una plena sobirania energètica”.