La moció subscrita per tots els grups municipals es va presentar en nom del col·lectiu Plana Viva
La sessió plenària del mes de juliol va començar amb la declaració institucional del 28 de juny de 2022, Dia Internacional de l’Orgull o per a l’Alliberament LGBTI+, llegida per una representant de cada grup municipal.
La declaració defensava els drets del col·lectiu LGTBI+ i el reconeixement de la identitat de gènere així com la llibertat del col·lectiu davant d’una societat encara molt discriminativa.
Defensa dels espais agraris
El ple va aprovar per unanimitat la defensa del compliment de la llei dels espais agraris cap a un planejament urbanístic sostenible. La moció, subscrita per tots els grups municipals, es va presentar en nom del col·lectiu Plana Viva.
La regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, va detallar que el POUM també planteja la preservació del sòl agrícola, paisatgístic i ramader. “Falten coses per fer; per això és molt important treballar conjuntament, i creiem que és important avançar en un planejament de diversos municipis de la comarca, per no fer uns grans polígons sinó per situar un gran polígon”, va remarcar la regidora.
Per la seva banda, el regidor d’ERC, Albert Palou, va mostrar que era molt necessari i que faran el que sigui per defensar la plana de Vic. “Els espais s’han anat transformant d’una forma inaturable i la defensa dels espais agraris és més necessària que mai. Sense espais agraris no hi ha sobirania i sense pagesos no hi ha qui treballi i preservi la terra”.
El regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va afegir: “la presència d’espais agraris ha minvat molt en l’últim segle i és necessari un canvi de model que traspassi les fronteres municipals i fa falta coordinació amb els Ajuntaments”. Cumeras es va mostrar sorprès pel vot a favor del govern quan promou un macro polígon projectat al POUM del 2019. “Seria adequat que el govern aclarís la intenció que tenen amb aquest macro polígon”, va concloure.
La regidora del PSC, Carme Tena, va recordar que és important que tots els ajuntaments de la plana facin l’esforç de treballar conjuntament i unir esforços.
Condemna de la violència
Durant la sessió també es va aprovar per unanimitat la moció de condemna dels fets de Melilla en defensa dels drets humans, que va presentar el grup Capgirem Vic. El seu regidor, Marc Camacho, va defensar la moció recordant que el passat 24 de juny va tenir lloc un intent de salt de la tanca de Melilla segons va informar la Delegació del Govern a la Ciutat Autònoma. Unes 2.000 persones es van acostar als voltants del perímetre fronterer, de les quals 500 van aconseguir entrar a la zona.
Camacho va afegir: Van poder traspassar la frontera i arribar a Melilla 133 persones majoritàriament d’origen sudanès i txadià. Durant el salt, la policia espanyola i marroquina va atacar les persones que intentaven saltar fins a provocar la mort de 37 persones negreafricanes, la brutalitat policial amb què els van rebre també va deixar 76 ferits, 13 d’ells en estat greu.
“De fet, aquests assassinats, sumats al recent sobreseïment del cas d’assassinat dels 15 del Tarajal a les mans de la Guàrdia Civil deixen molt clar que el regne d’Espanya no només és capaç d’assassinar per defensar la seva pàtria i el seu territori, sinó que s’enorgulleix”, va detallar el regidor.
Amb l’aprovació de la moció es va acordar: condemnar la brutal violència policial espanyola i marroquina, les devolucions en calent, la insultant resposta del govern de l’Estat espanyol davant la mort de desenes de persones; condemnar els silencis còmplices, la passivitat i la coresponsabilitat dels governants espanyols així com les declaracions de Pedro Sánchez elogiant la violenta resposta de les autoritats marroquines; instar a garantir la seguretat i protecció dels drets humans de les persones que han aconseguit arribar a Melilla i de les més de 1000 persones que s’han quedat al territori marroquí; instar al Govern de l’Estat a investigar aquests fets per tal d’assegurar que existeix veritat, reparació i justícia; instar el Govern de l’Estat a derogar la Llei d’estrangeria; i instar a les institucions europees i al govern de l’Estat, en particular, a garantir el dret a migrar amb total respecte als drets humans, socials, civils i polítics, per a totes les persones.
La regidora d’ERC, Maria Balasch, va explicar que parlava en nom de SOS Racisme detallant que el govern de Pedro Sanchez legitima les accions fetes, la violència i les polítiques migratòries, “constatem que s’ha usat a persones negres com a moneda de canvi”.
Per la seva banda la regidora del PSC, Carme Tena, va afegir, “traslladem la nostra solidaritat a víctimes i famílies i condemnem les paraules del president Pedro Sánchez”.
El regidor de Cooperació, Josep-Ramon Soldevila, va explicar que des de fa més de 15 anys que l’ajuntament porta a terme diferents programes de cooperació internacional descentralitzada a països de tot el món. “A l’actualitat col·laborem amb la Generalitat de Catalunya, amb Suècia i amb la regió Oriental del Marroc, en un projecte de sensibilització i informació per a joves, sobre els riscos de la migració irregular”.
Finalment, el regidor de Capggirem Vic, Marc Camacho, va agrair el suport a la moció. “Avui es fa un pas més i tota acció ajuda a combatre la brutalitat policial. Cap persona en aquest món ha de ser il·legal a cap lloc”.
Millores d’accessibilitat
Per unanimitat es va aprovar el projecte definitiu de millora de l’accessibilitat al carrer del Botànic Micó que, tal com va destacar la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, “és un projecte treballat conjuntament: hem inclòs les demandes i al·legacions dels veïns”.
Amb els vots a favor d’ERC i el PSC i l’abstenció de Capgirem Vic es va aprovar la rectificació de l’error material de l’adjudicació de la finca Casa Moreta. La regidora d’Economia, Núria Homs, va explicar que hi va haver un error en els metres quadrats de la finca, i que això té un impacte econòmic d’uns 10.000 euros.
Amb els vots en contra d’ERC, Capgirem Vic i el PSC es va aprovar l’estudi de viabilitat econòmica per l’aparcament regulat a la calçada que, tal com va exposar la regidora de Mobilitat, Fabiana Palmero, el servei està regulat externament i la voluntat segueix sent fer partícip a l’empresa d’una part dels guanys. “L’ajuntament preveu que del cànon que rebrà de més d’1 milió d’euros, l’empresa rebrà mig milió d’euros”, va apuntar.
La regidora d’ERC, Viqui Terricabras, va lamentar que sigui un servei extern. “Celebrem les millores, però l’externalització no ens permetrà millorar amb el temps”.
Per la seva banda, la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va lamentar el model perquè deixa al descobert la meitat de la plantilla de l’empresa. A més, va apuntar que un servei com aquest no ha d’estar basat en els números i que cal reduir l’aparcament de la zona blava per promoure la zona taronja, sobretot, en zones d’equipaments com hospitals o els Centres d’Atenció Primària. “El POUM segueix fomentant l’ús del vehicle privat. Sabem que la població creix, però en mobilitat, cal decréixer”, va afegir la regidora.
La regidora del PSC, Carme Tena, no va compartir la proposta perquè es perden llocs de treball.
La regidora Fabiana Palmero va explicar que l’externalització d’un servei no significa privatitzar-lo. “Creiem que ens pot beneficiar i que pot donar un valor afegit al servei. Volem una ciutat per a les persones i, justament, el que preveu el POUM és que els carrers no s’omplin de vehicles privats aparcats. Pensem que es pot establir un equilibri entre l’aparcament i l’ús dels espais públics. Hem de donar servei a Vic i a la comarca”, va afegir.
En aquest sentit, Viqui Terricabras, va apuntar: “Perdem la gestió i, per tant, perdem el control del servei”. Per la seva part, CarlaDinarès, va remarcar: “El problema no és on aparcar els cotxes, el problema és seguir perpetuant l’ús del vehicle privat”.
Recuperació d’espais
Per unanimitat es va aprovar l’inici de l’expedient de recuperació del camí de titularitat pública camí vell de Santa Eugènia, i en la mateixa línia i per unanimitat es va aprovar la resolució del recurs de reposició sobre l’expedient d’investigació del camí de Puigventós o camí vell de Santa Eugènia.
El regidor de Medi Ambient i Món Rural, Albert Castells, va explicar: “Aprovem la resolució per desestimar el recurs alhora que tenim en consideració la modificació del traçat del camí. En aquest camí, actualment, és lògic plantejar un traçat actualitzat”.
Amb els vots a favor del PSC i l’abstenció d’ERC i Capgirem Vic es va aprovar la modificació per l’exercici 2022 i següents, de l’ordenança general de preus públics de prestació dels serveis de les Escoles Bressol Municipals.
La regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, va explicar que les Escoles Bressol Municipals de Vic són un model en qualitat i “ens veiem obligats a seguir tenint una quota de 400 euros l’any”.
Per la seva banda, el regidor Roger Cumeras, de Capgirem Vic, va apuntar que la reducció de la quota és curta. “Des de la Generalitat es proposa que l’ajuntament assumeixi tota la quota, és a dir, uns 48.000 euros, i creiem que es pot assumir”. Cumerasva aprofitar per afegir que més d’una cinquantena de nens i nenes s’han quedat sense plaça.
També per unanimitat es va aprovar la celebració de sessions telemàtiques dels òrgans col·legiats de l’ajuntament de Vic en situacions excepcionals.
La regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va mostrar-se satisfeta que es prenguin mesures preventives, però va afegir “En aquesta legislatura ha hagut de passar 3 vegades que un regidor no pugui assistir al ple, perquè s’acabi fent alguna cosa”.
Modificacions de plantilla
Amb els vots a favor d’ERC i Capgirem Vic i l’abstenció del PSC es va aprovar la modificació de la plantilla de l’organisme autònom de fires i mercats de l’any 2022.
El regidor de Fires, Titi Roca, va explicar que l’àrea de fires i mercats ha de tenir dinamisme i que s’ha de replantejar la posició del directiu per seguir sent referents. “El sector de fires i mercats ha estat molt afectat per la pandèmia i, per això, no hem fet el canvi fins ara”, va afegir.
Per la seva banda, el regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, va dir que no era el moment de fer el canvi. “Necessitem unes bases per poder fer aquests canvis perquè no es converteixin en recurrents. Això pot permetre instaurar càrrecs de confiança en aquestes posicions”, va apuntar.
Roca va explicar que ara és el millor moment per fer-ho per no coincidir amb el període electoral. “Es valorarà el projecte que la persona presenti”.
Per unanimitat es va aprovar l’increment salarial del 2% en la partida de personal per l’any 2022 a favor de la societat mercantil d’economia mixta MINSVIC SL, per la gestió dels serveis de conservació i manteniment de l’enllumenat de la ciutat de Vic.
El regidor de Serveis, Albert Castells, va explicar que l’increment suposa un total de 19.584 euros.
Més punts aprovats
Per unanimitat es va aprovar designar membres al consell rector de l’organisme autònom Xarxa de Serveis Urbans. Amb els vots a favor d’ERC i el PSC i l’abstenció de Capgirem Vic es va aprovar incoar procediment sancionador en matèria de tinença de gossos potencialment perillosos.
Per unanimitat es va aprovar l’aplicació a l’ajuntament de Vic de la revisió excepcional de preus per l’aplicació a Catalunya de les mesures excepcionals en matèria de revisió de preus en els contractes d’obra. Amb l’abstenció d’ERC, Capgirem Vic i el PSC es va aprovar la resolució al recurs de reposició interposat per una funcionària contra l’acord plenari de 7 de febrer de 2022.
Precs i Preguntes
El grup d’ERC conjuntament amb Capgirem Vic van demanar sobre l’onada de calor i l’activació del protocol per la previsió d’altes temperatures.