Barcelona (ACN).- L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal , ha presentat públicament aquest dissabte la seva candidatura a la presidència del comitè de govern d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Davant del número 4 del carrer Rivadeneyera de Barcelona -la primera seu del partit, l’any 1931-, Vila d’Abadal ha lamentat que UDC s’hagi desviat de la ideologia fundacional després de 30 anys amb Josep Antoni Duran i Lleida al capdavant. L’alcalde de Vic ha proposat impulsar la regeneració democràtica interna, revisar la ideologia del partit, i recuperar la lluita per la sobirania catalana. Tres conceptes que formen part de l’oposició “a llarg termini” que s’iniciarà durant el 25è Congrés Nacional d’Unió.
Tot i que Vila d’Abadal ha afirmat que la candidatura es fixa l’objectiu de “guanyar” a la que liderarà Josep Antoni Duran i Lleida, ha reconegut la dificultat de fer-ho en el proper Congrés. “Avui s’inicia la Marató. Això no s’acaba en el Congrés”, ha explicat. La intenció de l’alcalde de Vic és generar una oposició interna que treballi durant els propers quatre anys per poder convertir-se en una alternativa real d’aquí a quatre anys. “En el Consell Nacional es poden anar introduint idees, canvis d’actituds, i d’aquí a quatre anys plantejar les qüestions que faltin del nostre projecte”, ha indicat.
Davant del número 4 del carrer Rivadeneyra de Barcelona, Vila d’Abadal i el seu equip han presentat la candidatura que pretén “obrir les portes del partit a sàvia nova”, un cop s’han completat 30 anys de la presidència de Josep Antoni Duran i Lleida. Entre els membres destacats de la candidatura hi ha alguns històrics del partit, com Antoni Castella -militant des del 1958- i Manel Cerdeña -militant des del 1954-.
La candidatura que encapçala l’alcalde de Vic ha fixat tres grans prioritats pel partit durant els propers anys: “la regeneració democràtica, l’actualització ideològica i el compromís nacional”. En aquest sentit, Vila d’Abadal ha opinat que l’actual comitè executiu d’Unió “s’ha desviat nacionalment i, sobretot, internament” dels principis fundacionals del partit. La participació de les bases en la presa de decisions, la limitació de mandats, les llistes obertes en les eleccions internes, la supressió dels vots delegats o la separació entre el partit i l’activitat institucional formen part de les reivindicacions de regeneració democràtica interna que han presentat aquest dissabte. Per portar-les a terme cal, en primer lloc, canviar les persones que dirigeixen el partit: “En Duran és un gran polític i crec que pot seguir fent feina per Catalunya. Però toca deixar pas dintre del partit”, ha destacat.
Pel que fa al compromís nacional, Vila d’Abadal ha recordat que, des de la seva fundació, Unió ha estat un partit que ha reclamat un estat català. Per això, ha afirmat que el partit s’ha d’implicar en el debat nacional i ha de recolzar les opcions sobiranistes. “L’exemple més clar de fins on ens ha portat el projecte de les autonomies és que la Generalitat va estar a punt de no poder pagar les nòmines el mes de desembre perquè estava ofegada per Espanya”, ha comentat.
A més, en cas de ser escollit, Vila d’Abadal es compromet a convocar un Congrés extraordinari d’Unió d’aquí a un any, després de completar un període de reflexió i actualització ideològica, en el qual militants i participants puguin participar a través de l’Institut d’Estudis Humanístics Coll i Alentorn (INHECA). Els conceptes de justícia social i sobiranisme haurien de ser els nuclis d’aquesta nova ideologia.
La candidatura de Vila d’Abadal
A més de Vila d’Abadal, i dels membres fundadors de Sobirania i Justícia, Manel Cerdeña i Antoni Castella, la candidatura està formada per 21 persones més. Ramona Creus (50 anys, Bellpuig), Oriol Vila (39 anys, Granollers), Laura Castel (42 anys, Tarragona), Vicenç Ribalta (45 anys, Mollerussa), Francesca Brau (53 anys, Mollerussa), Erika Casajoana (45 anys), Cristina Doy (36 anys), Jaume Puig (44 anys, Vic), Maria Àngels Guitart (Berga), Josep Gascon (45 anys, Barcelona), Joan Josep González (34 anys, Ulldecona), Francesc Jorba (52 anys, Anoia), Fàtima Sabat (46 anys), Gerard-Felip Carné (54 anys, Tarragona), Xavier Farrés (52 anys, Vic), Raül Font (53 anys, Tarragona), Pere Navalles (49 anys), Jordi Masoliver (Vic), Gonzalo Verge (58 anys) i Antoni Palou (47 anys) i Josep Joan Cuevas (Cambrils).
La candidatura no ha incorporat a cap persona de les comarques gironines, tot i tenir l’aval de 37 militants de la zona. Vila d’Abadal ha lamentat aquesta qüestió, ja que fins a l’últim moment es va comptar amb la presència d’un gironí, que finalment va declinar la invitació a formar part de la candidatura. “Suposo que hi ha gent que se senten més coaccionats pel sistema”, ha lamentat.
De cara al Congrés, que es farà el proper 12 de maig a Sitges, Vila d’Abadal confia que les dues candidatures que competiran per la presidència ho faran en igualtat d’oportunitats. L’alcalde de Vic ha explicat que ha fet arribar una carta a qui serà la presidenta del Congrés, Núria de Gispert, perquè això sigui una realitat. Entre les demandes del candidat destaquen la ubicació de cabines de votació perquè el vot pugui ser secret, l’accés a la llista dels compromissaris perquè s’hi pugui adreçar directament o el lliure accés als comitès locals i comarcals del partit.