Vila-rodona, a l’Alt Camp, és un poble de 1.260 habitants, travessat de nord a sud pel riu Gaià i situat a l’extrem occidental de la serra del Montmell. Limita amb pobles com Alió, Montferri, Aiguamúrcia, el Pla de Santa Maria, Bràfim, Rodonyà i el Montmell (ja al Baix Penedès) que conformen una mena de sub-comarca de la que Vila-rodona n’ha estat puntal. El poble es troba tant a la vora de les Santes Creus que és parada obligada d’aquells qui visiten la Ruta del Císter. L’activitat agropecuària ha estat tradicional i molt ben documentada des de fa segles. Tant és així que, des de fa 626 anys, hi celebren una Fira anual on les persones de les rodalies, i de tot arreu, hi són molt benvingudes.
També destaca la presència d’un Columbari on els romans, des d’abans dels temps de Crist, hi dipositaven les cendres dels seus éssers difunts. L’espai fou restaurat el 2003 i es va integrant dins del conjunt de patrimoni monumental de l’antiga Tarraco, amb activitats i exposicions culturals. El poble també té una destacada vida associativa, liderada pel Casal de Vila-rodona, així com ara col·lectius i agrupacions esportives i culturals.
Recomanat per alcaldes.eu
La Cooperativa va néixer amb el moviment cooperativista de la Mancomunitat de Catalunya l’any 1919. Aquest moviment permetia que la producció i elaboració de vi que feia cada pagès a casa seva es pogués elaborar conjuntament, així estalviar temps i diners. La funció de la Cooperativa és l’elaboració i posterior venda dels productes dels socis. Aquest celler també té la secció d’olives tot i que l’oli es fa a Llorenç del Penedès, i la secció de fruita seca on es recull el producte i es porta a Reus.
L’edifici és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell (amic de Gaudí) i és d’estil modernista.
La Cooperativa de Vila-rodona és la segona més important de tot Catalunya i 1ª de Tarragona.
COLUMBARIUM TAPA
És un tast musical al Columbari romà de Vila-rodona. Els restaurants i establiments del poble ofereixen tapes romanes, mentre s’interpreten els concerts de música de Neus Santesmases i de la Irene Belén Sánchez.
TARRACO VIVA
És un festival cultural internacional dedicat i especialitzat en la divulgació històrica d’època romana. Els objectius d’aquesta són divulgar el coneixement de la història antiga i de reflexió sobre el passat històric, i de sensibilitzar els ciutadans en la importància de la conservació del Patrimoni Històric.
Des del 2016, Vila-rodona se suma a Tarraco Viva amb el seu magnífic columbari romà, que acollirà diferents actes del festival; en línia amb la voluntat de ser un esdeveniment del territori i de reivindicar les relacions de la ciutat amb l’entorn.
LLOCS D’INTERÈS
- COLUMBARI ROMÀ: La construcció del Columbari està relacionada amb un ritu religiós funerari, la incineració, que fou vigent en el món romà fins al primer terç del segle II d.C. Les despulles del difunt, col·locades damunt una pira de llenya, eren cremades, i les cendres que s’obtenien, guardades en unes urnes de fang. Al voltant del segle V a.C., les urnes cineràries es van dipositar en uns edificis de planta circular o rectangular que disposaven de nínxols o fornícules adossades a les parets. Aquests llocs sagrats, com que s’assemblen als colomers, es deien columbaria, mot d’on ve la denominació actual.
El sistema de construcció visible a l’exterior és l’anomenat soga i tió, que utilitza carreus petits importants de les pedreres del Tarragonès. De la part de dins la paret està feta de pedra de les Planes. Per unir aquests dos elements s’ha fet servir morter i pedruscall.
L’interior del Columbari estava dividit en dues parts per mitjà d’una paret central que separava el pòrtic (pronaos) de la cel·la (naos). Ignorem com devia ser el pòrtic. La cel·la, que era el lloc sagrat, és quadrada i té un absis semicircular al fons acabat en arc de mig punt, destinat a acollir la deïtat a la qual estava dedicat el Columbari.
- MUSEU DE LA VILA: La formació i l’obertura al públic del Museu de Vila-rodona va ser l’any 1974. Llavors els Museu només disposava de la sala d’arqueologia. Al 1975 es creà l’associació “Els amics del Museu”, per donar suport a aquesta entitat. Posteriorment, amb la col·laboració del poble, es van obrir nous espais, com la sala de geologia i del vidre, de les eines del camp, la cuina i la sala de la indumentària. Durant la dècada dels noranta, s’iniciaren les millores del Museu, canviant la ubicació d’aquest. El 1999 el nou Museu va obrir les portes a l’actual emplaçament.
El Museu té un fons de més de 2.000 peces, fruit de les donacions dels vila-rodonins. La temàtica és molt variada, abunden les eines del camp, de la casa rural, restes arqueològiques, una col·lecció paleontològica de fòssils de les contrades, vidres, indumentària. Degut a l’espai, l’exposició permanent només pot mostrar una part molt petita de les seves peces, sent aquestes les més representatives i les de millor qualitat.
- ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA: L’església es troba situada al centre de la vila. És un edifici de grans dimensions que fou bastit entre els anys 1793-1797 damunt un temple romànic anterior que havia quedat petit davant el creixement demogràfic del segle XVII. És de planta de creu llatina, d’una sola nau amb capelles laterals. Els suports són pilars i pilastres, i els arcs de mig punt. La nau central es cobreix amb volta de canó amb llunetes, i el creuer amb cúpula damunt petxines, que es manifesta exteriorment en forma de cimbori vuitavat. El campanar és als peus, a l’esquerra de la façana, i amb de prop de 60 metres és un dels més alts de la província. Té planta quadrada que s’alleugereix en convertir-se en octogonal en els dos cossos superiors vuitavats. La façana és senzilla i va ser reconstruïda, juntament amb el campanar, fa pocs decennis. L’edifici és de paredat i de pedra.
L’església parroquial de Santa Maria de Vila-rodona fou bastida entre els anys 1793-1797 damunt un temple romànic anterior. Va pertànyer al Bisbat de Barcelona fins l’any 1957. Una placa col·locada a la porta d’accés recorda que el 1954 es procedí a la reconstrucció de la torre i de la façana.
MÉS TURISME AQUÍ
ITINERARIS
FIRES I FESTES (destacada)
Fira Agropecuària: La tradicional Fira Agropecuària de Vila-rodona és una de les més antigues de la comarca ja que està documentada des del segle XV, concretament des de l’any 1446, tot i que la concessió reial és del 1393.
La Fira inclou propostes comercials i econòmiques per a tots els gustos, que abasten des de la maquinària agrícola i els seus accessoris fins als automòbils, a banda d’una interessant mostra comercial. La fira vol atorgar un valor afegit a la producció de proximitat i per aquest motiu aquest sector ocuparà un lloc destacat a la plaça dels Arbres on se celebrarà el dissabte al matí la I Mostra del Productes Locals de l’Alt Camp.
Actualment, el número d’expositor està al voltant de 100, i el nombre de visitants supera les 10.000 persones. La Fira també té un caràcter lúdic i cultural que la converteix en un esdeveniment festiu.
La seva àrea d’influència, acostuma a ser de la comarca de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, Baix Penedès i zones del Tarragonès. Tot i que tenim visitants d’altres poblacions més llunyanes, com serien Les Garrigues, l’Anoia, l’Alt Penedès, El Priorat, etc.
Més aquí
ON DORMIR
- 7 de La Re-Factoria
- Cal Calaf
- Ca la Nuri
- Cal Socías
- Casa Pont
- Mas del Porta
ON MENJAR
- Restaurant Mas Comellas
- Restaurant El Vinyet
- Restaurant El Racó de la Vinya
- Restaurant Les Fonts
- Bar Miami
- Bar Las Vegas
- Bar Casal