VILADECANS • Baix Llobregat

Viladecans engega ‘No te la juguis!’, una campanya sobre com circular amb patinet elèctric

0
3402

Viladecans posa en marxa la campanya “No te la juguis!” per conscienciar sobre el bon ús dels patinets elèctrics. La campanya està dirigida especialment al jovent, que fa un ús habitual d’aquest mode de transport, explicant la nova ordenança de circulació mitjançant imatges de videojoc. La nova campanya de mobilitat de Viladecans vol ser informativa però també divertida, utilitzant un to positiu per valorar els bons comportaments.

“No te la juguis!” utilitza codis comunicatius adreçats principalments als joves a xarxes socials com Tik-Tok, Instagram i Whatsapp. Fa servir formats atractius, com la imatge en moviment (fals 3D), l’animació i el vídeo. El to de campanya és en clau humorística, per apropar-se al grup objectiu principal i afavorir la viralització dels missatges.

La campanya es planteja amb el recurs gràfic del videojoc. No es desenvolupa un joc, però sí es fa servir la seva terminologia i imatge: “Agafa un patinet, equipa’t i circula segons la ordenança local de circulació, però compte! Perquè només tens una vida i pocs diners, cada infracció et resta diners, si et quedes a 0 perds”, és el missatge. Tres personatges animats cometen les infraccions i sancions més comunes: excés de velocitat, escoltar música i no portar casc. Quan circulen correctament, el videojoc no els resta punts.

La campanya es difondrà als diferents canals municipals, xarxes socials, web, pantalles municipals i lliurament de “flyers” a usuaris, per part de les Agents Cíviques locals, que també repartiran diferents elements promocionals, com polseres reflectants. No te la juguis! També podria incloure l’organització de jocs i accions amb la col·laboració dels comerços que venen els patinets com, per exemple, una gimcana d’obstacles en què s’expliqués la normativa jugant. Un altre proposta que es contempla és organitzar rutes per Viladecans en patinet elèctric, on no només es podrà gaudir de la ciutat i aprendre les anècdotes amb un guia, si no que s’informarà de la nova normativa.

Des de l’estiu del 2020, els patinets i altres ginys de mobilitat personal elèctrics tenen una normativa d’ús similar a la de les bicicletes per la ciutat. Arran de la renovació de l’ordenança local de circulació, l’Ajuntament va establir les responsabilitats que comporten l’ús d’aquests vehicles, que contribueixen a una necessària mobilitat més sostenible dins de la ciutat, però alhora generen certa alarma entre algunes persones per la seva ràpida proliferació i el perill que pot comportar el seu ús incívic en circular per espais destinats als vianants.

La nova regulació recull la normativa estatal i l’adapta a la ciutat per establir clarament com i per on es pot conduir, tot adequant-la també bé a una de les grans singularitats de Viladecans, i aposta del Govern Municipal, per la mobilitat sostenible i la seguritat viària: la xarxa de ciclocarrers, on els patinets i rodes elèctriques i les bicicletes tenen la mateixa prioritat de circulació per la calçada que la resta de vehicles de motor (motos, cotxes, furgonetes…), limitada a 30 km/h. A la ciutat, hi ha 33 km de carrers (un de cada tres) que són ciclocarrers: tots els de la xarxa secundària d’un únic sentit de circulació i per on no passen autobusos.

Sancions de 90 a 1.000 euros

La nova regulació dels patinets es pot resumir així a grans trets: res de distraccions (ni mòbils, ni auriculars), seguretat (una única persona per patinet, casc i armilla reflectant obligatòria quan sigui de nit) i res d’anar per les voreres, excepte si tenen més de tres metres, un carril bici senyalitzat o són zones de prioritat de vianants.

L’objectiu no és altre que defensar el protagonista més dèbil (i també el més habitual) de la mobilitat, aquelles persones que es desplacen a peu. De la regulació queden exempts els patinets amb una velocitat de fabricació de fins a 6 km/h, considerats joguines.

Tot i que durant uns mesos es va explicar la normativa i la policia es va centrar en les advertències davant les conductes incorrectes o temeràries, aquestes van seguir l’any 2021, quan es va començar a cursar multes. Cada mes, la Policia Local ha imposat una mitjana de disset sancions per l’ús indegut dels vehicles de mobilitat personal. L’import mitjà ha estat de 120 euros, tot i que, en un de cada cinc casos, s’han hagut de pagar 200 euros o més.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.