26.09.12 – VILAFRANCA DEL PENEDÈS • Alt Penedès

Vilafranca del Penedès es declara “territori català lliure i sobirà”

0
296

L’estelada, però, no es penjarà a la façana de l’Ajuntament

Vilafranca del Penedès (ACN).- L’Ajuntament de Vilafranca s’ha declarat “territori català lliure i sobirà” amb els vots a favor de la CUP, ERC, ICV-EUiA i CiU, que ha proposat com a condicionant per donar-li suport una versió “simplificada” de la moció que no marca un “full de ruta tan intens”. Per la seva part, el PSC i el PP han votat en contra, com han fet a una altra moció que demanava que es pengés l’estelada a la façana de l’Ajuntament de forma permanent. L’edifici consistorial, però, no veurà aquesta bandera perquè el govern (CiU) ha tornat a condicionar el seu suport al text a l’acceptació d’una esmena que servia per continuar impulsant la col·locació de banderes, però sense haver de posar-la a “la casa de tots”.

Després d’un intens debat sobre la situació actual de Catalunya, sobre els fets que s’han succeït en les últimes setmanes i sobre quin ha de ser el procés per aconseguir la independència del país, el portaveu de CiU a l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz, ha explicat perquè el govern volia que s’acceptés una esmena o versió simplificada del text: “Es parla d’un full de ruta bastant intens: s’han de crear moltes coses, s’han de deixar d’aplicar lleis, fins i tot diu que els cossos policials i militars espanyols han de demanar permís per treballar… Són coses que pot ser avui no toca parlar, no ho hem de decidir a l’Ajuntament de Vilafranca”, ha afegit.

Per això, s’ha eliminat del text el punt tercer, on es demanava “instar el Parlament de Catalunya que prengui les mesures pertinents per tal de: Declarar l’oficialitat de les banderes locals, comarcals, la catalana tradicional quadribarrada i les estelades, fins la seva regulació definitiva en el marc de la nova constitució catalana. Que quedin sense aplicació totes les lleis i reglaments, sentències judicials i resolucions que limitin l’ús de la llengua catalana en qualsevol àmbit de la vida pública o acadèmica catalana. Que els cossos policials i militars espanyols hagin de realitzar comunicació prèvia per a realitzar llurs funcions dins el territori de Catalunya. Que demani l’empara i la mediació de les institucions internacionals i de la Unió Europea, per tal de garantir un correcte procés de transferència democràtica cap al nou estatus jurídic”.

També s’ha eliminat el punt quart que volia “sotmetre a consideració del Govern de Catalunya la necessitat d’emprendre accions immediates com, entre d’altres, les següents: la creació dels corresponents registres civils, mercantils i de la propietat; la creació d’una hisenda pròpia i d’un banc nacional des del qual es gestionin el règim fiscal i el finançament dels serveis i institucions públics, la constitució immediata d’una administració fiscal i de justícia de Catalunya, l’anunci i divulgació a tota la comunitat internacional de l’inici del procés d’independència de Catalunya i l’obertura de negociacions amb el Govern Espanyol per a la bona resolució de la fase de transició cap al nou Estat català”.

La moció, al punt quart, continua proposant “instar també el Govern de Catalunya que en tot aquest procés tingui una especial cura en que els drets de ciutadania i les prestacions socials quedin garantits pel conjunt de la població catalana, fent politiques actives en favor d’evitar processos d’exclusió i discriminació de qualsevol tipus, afavorint la plena inclusió, cohesió i justícia socials”.

I afegeix que el Govern “assumeixi la plena competència sobre la regulació dels dies festius laborals, pel que fa al territori català”.

I per últim s’ha suprimit el punt sisè, que demanava “instar el Parlament de Catalunya a estendre i difondre aquesta moció a la resta de territoris integrants de la Nació Catalana a fi de preservar-ne la seva unitat i identitat com a poble. En aquest sentit, reclamem un compromís de treball per tal que la independència del que avui és la Comunitat Autònoma de Catalunya no signifiqui, en cap cas, la renúncia de la nació sencera, sinó que el nou Estat català tindrà entre els seus objectius assolir la reunificació política dels Països Catalans”.

L’estelada no penjarà de l’Ajuntament

Al ple també s’ha presentat una moció que demanava que l’Ajuntament de Vilafranca s’adherís a la campanya ‘Penja-la i no la despengis fins a la independència’, per impulsar la col·locació de banderes estelades als balcons i als edificis de la ciutat.

Però a més, el text demanava que es col·loqui “de manera permanent la bandera estelada en llocs públics i visibles de Vilafranca, entre ells a la façana de l’edifici de l’Ajuntament”.

Després del debat al ple, ha estat la incorporació d’una esmena a la moció la que ha condicionat el suport del govern (CiU) que ha aconseguit que s’aprovés amb els vots a favor d’ERC, ICV-EUiA, la CUP i Convergència i Unió, malgrat que el PSC i el PP han votat en contra.

I és que l’esmena demanava que l’estelada no pengés de l’edifici de l’Ajuntament, tot i que el consistori impulsarà la col·locació d’estelades en altres edificis municipals.

L’alcalde de la ciutat, Pere Regull, ha deixat clar que “institucionalment, la casa de l’Ajuntament és de tots i la bandera que ha de regir és la de tots, la senyera”, tot i deixar clar que “promourem aquesta campanya per l’estelada”.

Per la seva part, des del PSC, Ramon Zaballa -que ha votat en contra- ha recordat el discurs de Salvador Cardús a Vilafranca sobre el sobiranisme, que deia que “el treball de construcció nacional ha de ser silenciós, sense estridències” i creu que contràriament, aquesta moció “divideix, exclou i és estrident”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.