L’Agència Catalana de Residus presenta a VNG un conjunt d’ajuts pels municipis catalans de més de 22 milions d’euros
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú rebrà una subvenció de 500.000 euros de l’Agència Catalana de Residus (ACR) per augmentar l’eficàcia de la recollida selectiva i implantar el “porta a porta”.
Isaac Peraire, director de l’ACR, va presentar ahir a VNG el conjunt de subvencions a 74 municipis catalans i a 5 empreses i entitats que sumen 22,1 milions d’euros, “la quantitat més gran mai donada en aquest sentit i que permetrà avançar en el desplegament de sistemes de recollida de residus més eficients”.
Peraire va afirmar que “Vilanova i la Geltrú és un dels municipis que ha obtingut l’import màxim”, i també va voler “felicitar l’alcaldessa i el govern per la feina que fan posant a primera línia l’àmbit de gestió ambiental i en concret la recollida de residus”. Pel director de l’Agència la ciutat està “entomant un repte que sempre és igual de complicat que d’important. Estem al costat de governs que afronten reptes com el de canviar, millorar la recollida selectiva”.
L’alcaldessa, Olga Arnau, va agrair el suport de l’Agència Catalana de Residus a l’aposta de VNG pel model porta a porta. Arnau es va mostrar convençuda que la subvenció permetrà “encarar la recta final per la implantació del model de recollida selectiva del porta a porta. Aquesta subvenció representa l’impuls definitiu per desencallar la licitació i donar-li una viabilitat, ens dóna més suport i més garanties”.
Per l’alcaldessa augmentar la quantitat de residus que es reciclen és molt rellevant. “Estem ja en la línia de promoure aquest gran canvi que és necessari” explica, “la lluita pel canvi climàtic és cosa de tots i totes, ens hi hem de posar”.
A Vilanova i la Geltrú els nivells de reciclatge l’any 2020 estaven al 37%, bastant per sota de la mitjana catalana. La millora de la recollida selectiva i, per tant, del reciclatge, ha de permetre augmentar significativament aquesta quantitat, cosa que suposaria reduir les emissions contaminants de CO2.
En el conjunt de municipis que rebran una subvenció de l’ACR per implantar sistemes més eficients de recollida de residus com el porta a porta, hi ha ciutats com Lleida, Tarragona, Mataró i Manresa, entre altres.
Les subvencions que atorga l’Agència procedeixen dels fons europeus Next Generation, destinats a projectes que fomentin l’eficiència en la recollida selectiva de residus als municipis. L’Agència Catalana de Residus en canalitza la distribució.