30.06.16 – GIRONA • Gironès

Vint-i-cinc companyies d’onze estats diferents al FITAG 2016

0
342

Companyies teatrals d’onze estats diferents vindran a les comarques de Girona el proper mes d’agost per participar en la setzena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el FITAG, que tindrà lloc del 23 al 27 d’agost i acollirà més de 29 espectacles.


Fotografia de la roda de premsa.
Al FITAG 2016 hi participaran un total de vint-i-cinc companyies, d’onze estats diferents (Argentina, Brasil, Egipte, Iran, Israel, Polònia, Senegal, Ucraïna, Uruguai, Xile i l’Estat Espanyol), que representaran més de vint-i-nou espectacles, dos dels quals estan coproduïts pel festival. Enguany el programa també inclou una sessió de cine al Cinema Truffaut, on es projectarà la pel·lícula Anatomia d’un festival: FITAG, 5 dies per ser feliç, que pretén ser un quadern de bitàcola del dia a dia del festival.

Com ja és habitual, aquesta trobada s’ubicarà en diferents escenaris de la ciutat i es repetirà la iniciativa d’estendre’s a diversos municipis gironins que formen part de la xarxa FITAG als Municipis, com Figueres, Puigcerdà, Llançà i Besalú, entre d’altres. El festival està patrocinat per la Diputació de Girona i compta amb el suport de la Casa de Cultura, l’Ajuntament de Girona i la Generalitat.
El festival s’inaugurarà el proper 23 d’agost amb l’espectacle Revolution, al Teatre Municipal de Girona. Es tracta d’un espectacle amb potència molta visual de la companyia I per què no?, de Llançà. També, el dijous 25 arribarà, des de Madrid, la companyia La Luciérnaga – ONCE, que presentarà l’espectacle ¡Quién va! Destino Hamlet, una proposta en què participen, majoritàriament, persones invidents que no deixarà indiferent ningú. Quant a les coproduccions del FITAG, el dimecres 24 el Centre Cultural La Mercè acollirà la mítica Hamlet, que ha comptat amb el suport de Focus Engelhorn i que estarà dirigida per Raul Rodriguez da Silva, que després d’un vídeo càsting ja ha escollit quins seran els actors que participaran en el taller.

A la deriva, la segona coproducció del festival, també és un projecte amb finalitats pràctiques i pedagògiques. En aquest cas, l’obra és una proposta del director Juan Manuel Casero, que es podrà veure al refugi antiaeri dels Jardins de la Infància de Girona, on participaran un grup d’alumnes de l’escola de teatre El Galliner. 

El festival s’ha presentat aquest matí al pati de la Casa de Cultura de Girona, escenari principal del FITAG, que enguany arriba a la setzena edició. A l’acte de presentació hi han assistit el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el director del FITAG, Martí Peraferrer; el director de la Casa de Cultura, Lluís Freixas, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas. Durant la presentació Piñeira ha destacat que «el teatre amateur, situat molt per sobre de qualsevol interès o lligam econòmic, aconsegueix representacions sinceres, estretament vinculades a les inquietuds i a les necessitats del públic». També, el vicepresident ha defensat que «el FITAG impregna de joia, art i solidaritat les nostres localitats més properes», i s’ha mostrat agraït per aquesta tasca en què «la Diputació vol seguir col·laborant».
El director del festival ha volgut destacar la presència de grups d’arreu del món, «que participen a dotar de germanor i companyonia el FITAG». «La feina que hem anat fent durant els darrers anys ens ha dut a formar part d’una família molt ben avinguda, que és la base d’un festival d’oportunitats com aquest, no només perquè permet veure teatre a casa nostra, sinó perquè dóna suport a companyies petites, les quals són fonamentals per al desenvolupament de les arts escèniques». 
Durant la presentació Carles Ribas ha posat en relleu la manera com el FITAG ha despertat l’interès dels gironins. Ribas ha remarcat que la setzena edició d’aquest festival suposa una consolidació de base social que no hauria estat possible si els ciutadans no s’haguessin sentit seu el FITAG. 
PETIT FITAG
Continua la proposta del FITAG per als més menuts de la casa gràcies a la bona entesa del festival amb El Galliner. Es tracta d’un espai pensat per acostar el teatre amateur als nens d’entre 3 i 10 anys, que enguany ja arriba a la quarta edició. El Petit FITAG manté la vocació per mostrar el teatre des d’una visió multicultural de manera que la llengua no suposi un obstacle i l’expressió artística arribi també als nens per altres vies. La programació inclourà espectacles breus i molt diversos, com ara clown, teatre de text, narració de contes, música i animació, titelles, dansa i màgia.
FITAG ALS MUNICIPIS
Cal destacar l’increment de municipis dins del projecte FITAG als Municipis, que en aquesta edició ja són dotze: Figueres, Sant Gregori, Puigcerdà, Palamós, la Jonquera, Sant Pere Pescador, Salt, Llançà, Vidreres, Besalú, Lloret de Mar i Maçanet de la Selva, en els quals es podran veure espectacles internacionals del FITAG durant els dies del festival.
CONCURS D’INSTAGRAM
Coincidint amb la setzena edició del FITAG, el festival ha obert un perfil a Instagram que s’afegeix als que ja té a Facebook i a Twitter. L’organització ha anunciat avui que obre un concurs de participació lliure a Instagram, que premiarà la imatge més original i enginyosa amb dues entrades dobles i un jersei del FITAG. Podeu consultar les bases del concurs a www.fitag.cat.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.