El Barcelona Center for European Studies (BACES), un centre que reforçarà els estudis de la Unió Europea a Barcelona i a Catalunya des d’una perspectiva multidisciplinària, es va posar en marxa amb un acte que va incloure la conferència “A Europe fit for the next decade” a càrrec de Viviane Reding, exvicepresidenta de la Comissió Europea i excomissària europea de Justícia.
L’acte inaugural, que va tenir lloc el 31 de gener a l’auditori de Mercè Rodoreda, va estar presidit per Pablo Pareja, vicerector per a projectes en l’àmbit de professorat (en representació del rector, absent per un compromís institucional), que va estar acompanyat per Isabel Valverde, vicerectora per a projectes per a la internacionalització, i Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Hi van ser presents els professors de la UPF Javier Arregui (Departament de Ciències Polítiques i Socials, catedràtic Jean Monnet de Governança Europea, i Fernando Guirao (Departament d’Economia i Empresa), catedràtic Jean Monnet d’Història Econòmica Europea, codirectors del BACES, a més d’altres professors, estudiants i membres de la comunitat universitària.
Durant la primera part de l’acte, Pablo Pareja va fer una presentació de Viviane Reding, actualment diputada del Parlament de Luxemburg, de qui va destacar les seves grans contribucions a l’impuls del projecte europeu i a les llibertats fonamentals, des dels diferents càrrecs i posicions que ha ocupat al llarg de la seva trajectòria.
El vicerector va destacar especialment les fites que Viviane Reding ha aconseguit en àmbits ben diversos, que han suposat la millora de la situació i de la qualitat de vida dels ciutadans de la Unió Europea: la protecció de dades, la fi del roaming, l’impuls del programa Erasmus Mundus, el mercat comú en les telecomunicacions, la diversitat cultural o la igualtat de gènere, entre d’altres.
Després d’una presentació del BACES a càrrec de Javier Arregui, Viviane Reding va impartir la seva conferència, el decurs de la qual va abordar els grans reptes actuals i de futur de l’organització comunitària: des del Brexit (que va qualificar com una mala notícia tant per al Regne Unit com per la UE, que no serà fàcil de gestionar) i la gestió de l’arribada de refugiats, fins a la gestió i la regulació de les dades, així com la defensa dels valors de la UE, especialment del mercat comú.
Viviane Reding va llençar un missatge molt contundent: la ciutadania europea (especialment el jovent) ha de demanar a qui la representa actuar en previsió dels reptes que tenim al davant, “perquè l’Europa del futur s’ha de construir ara, igual com l’Europa actual és el resultat d’errors i encerts passats”. Segons ella, s’ha d’actuar amb l’ambició de generar estàndards globals: “Nosaltres necessitem decidir si volem ser “makers” o “takers”, va afirmar.
“Alguns dels reptes del futur són vells coneguts”, va assegurar Viviane Reding, com són el canvi climàtic, l’abús de les dades personals, la discriminació de les dones, la defensa activa dels drets fonamentals i l’estupidesa humana. Al llarg de la xerrada, va donar exemples de les seves lluites personals, des de l’esfera política, contra totes aquestes xacres, però “la lluita mai es pot donar per acabada”, va emfasitzar.
La darrera part de l’acte va incloure dues actuacions del Cor de la UPF, que va interpretar la cançó popular universitària Gaudeamus Igitur i l’Oda de l’Alegria, l’himne oficial de la Unió Europea. Entremig de les dues peces, Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea de Barcelona, va protagonitzar la Flag Ceremony, que va consistir en el lliurament d’una bandera de la Unió Europea al Barcelona Center for European Studies, recollida pels seus responsables, Javier Arregui i Fernando Guirao.