Manchester s’ha compromès a una reducció d’un 48% de les emissions de CO2 per al 2020. ¿Quines accions ha pres l’autoritat local per tal d’aconseguir aquest objectiu i quins han estat els resultats fins ara?
“Em complau que a Manchester, en base a les últimes dades recollides, les nostres emissions s’hagin reduït un 3% entre el 2012 i el 2013.
Estem treballant per aconseguir el nostre ambiciós objectiu mitjançant el lliurament d’una sèrie de projectes de reducció de carboni. Aquests es basen en millorar l’eficiència energètica d’edificis tant públics com domèstics, amb un pla basat en instal·lar energia solar a 23.000 teulades, convertint els residus domèstics en energia, generant més de 31MWe, així com fent millores que impulsin la reducció de les emissions de carboni en la nostra xarxa de transport públic. Hem emprat diferents fons per finançar aquest projecte. Hem fet inversions pròpies, però també hem recorregut a la inversió del Regne Unit, la Unió Europea i de fons internacionals, incloent exitosament els projectes ELENA, Horizon 2020 i l’INTERREG. Mantenim el pas ferm en quant a la reducció d’emissions i esperem atraure a fons addicionals en el futur per a poder continuar amb la nostra tasca.
Mirant al futur, també estem seguint un projecte d’energia agregada i resposta de demanda amb l’Organització Japonesa de Noves Energies i Desenvolupament Tecnològic (NEDO) a través de la millora de 600 cases a tres districtes de Manchester. A aquesta escala, creiem que serà una bona prova pilot per a aquesta tecnologia. Encoratgem també a altres organitzacions i a particulars a veure l’estalvi financer i d’eficiència que es pot aconseguir gràcies a la sostenibilitat ambiental. Això ho fem a través del nostre esquema anomenat “Promesa de Creixement Verd”, així com donant suport al desplegament del “Programa d’alfabetització envers el carboni”.”
Manchester ha creat el “Centre de Reducció de Carboni” per aconseguir aquesta transició cap a una economia amb una baixa emissió de carboni. Ens podria explicar més sobre aquest centre?
“El “Centre de Reducció de Carboni” és responsable, junt amb “l’Autoritat Conjunta de Manchester” (GMCA), del desenvolupament i posada en pràctica dels acords de “l’Estratègia sobre Canvi Climàtic de Manchester” i altres prioritats mediambientals. El Centre té un públic divers i fidel, amb organitzacions comercials, acadèmiques i civils que donen consell i ens ajuden a transmetre el nostre missatge a una major audiència. Tots junts estem invertint en el creixement ecològic de la regió per tal de beneficiar els nostres negocis i comunitats, ara i en el futur. El desenvolupament del “Centre de Reducció de Carboni” integra la realització de múltiples mesures per a la reducció d’emissions de carboni, i representa un canvi d’estratègia envers l’enfocament del problema.
“L’Oferta de Ciutat de Manchester”, acordada amb el Govern al març de 2012, inclou la reducció de carboni com una de les seves prioritats, centrant-se en tres àrees principals: el desenvolupament del Centre com a centre d’excel·lència; l’establiment mitjans de finançament per als projectes amb infraestructures de baixes emissions de carboni i el desenvolupament d’un memoràndum amb el Govern del Regne Unit per tal de posar en comú les nostres prioritats. Una economia de baixa emissió de carboni farà que Manchester sigui més forta davant canvis futurs, més competitiva en el creixent mercat global i reforci el lideratge innovador de la regió.
La GMCA s’ha adherit recentment als nous objectius del “Pacte dels Alcaldes per a l’Energia i el Clima”. Què significa això per a vostè, alcalde d’una autoritat local compromesa amb l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic?
“Com a alcalde de Manchester sento una responsabilitat personal per assegurar que la nostra regió estigui menys contaminada i més preparada per als futurs canvis climàtics. Integrant accions directes que mitiguin el canvi climàtic a les nostres àrees de decisió, podrem influir en el dia a dia de la nostra economia i els nostres ciutadans. Volem impulsar una revolució innovadora, amb l’última tecnologia, cosa que permetrà a tothom abordar aquest tema crític. És una cosa de la que els nostres predecessors, els pares de la primera revolució industrial, n’estarien orgullosos.
Ser firmant del Pacte dels Alcaldes permet establir objectius i acords globals que seran implementats on realment són influents, a l’àrea local. El COP 21 ha emfatitzat el rol que les ciutats i les autoritats locals poden jugar, agilitzant processos i mobilitzant recursos i usuaris locals de manera efectiva. El recent acord de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCC) al COP és transcendental, però és la nostra responsabilitat com a autoritats, organitzacions i individus, actuar i no donar per fet que els estats membre i els líders mundials ho faran per nosaltres.
A la primavera, llençarem el nostre segon Pla d’Implementació de Baixes Emissions i Canvi Climàtic. Aquest definirà les nostres prioritats de cara al 2020 i volem treballar amb, i aprendre, dels signants del Pacte dels Alcaldes per a aplicar-les.
*A text from ‘The Covenant of Mayors’