El ministre destaca l’absència del PP i C’s a la reunió
El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, en una imatge d’arxiu.
El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, ha assegurat aquest dimecres que el plantejament sobre la llengua que els partits que donen suport a la immersió (CiU, PSC, ERC, ICV-EUiA i CUP) van fer a la cimera de Barcelona no s’ajusta a la "jerarquia normativa" ni al respecte a les competències de l’Estat. Segons el ministre, el text que van debatre els partits no té en compte la prevalença de la legislació bàsica de l’Estat sobre les autonòmiques. A més, ha destacat que la cimera no va estar protagonitzada pet la totalitat de les forces catalanes perquè no hi van ser presents ni PP ni C’s. En tot cas, ha apuntat que encara no ha tingut temps de llegir el document "amb calma".
És la reacció a la cimera d’aquest dimarts on els partits que donen suport a la immersió lingüística van acordar unir forces per combatre la LOMCE i fer una oposició conjunta al Congrés, on presentaran esmenes a la Llei.
El Govern va lliurar a CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP una proposta d’esmenes que seran la base de les que els grups presentaran a les Corts i que agrupa objeccions a 12 articles i a una disposició addicional. Afecten a la distribució de les competències, la determinació dels continguts curriculars, els règims d’avaluació i la llengua.
Precisament sobre el català, l’esmena planteja que, pel que fa a la llengua vehicular, s’atengui el que està previst a l’Estatut i al LEC, i que les comunitats que tenen llengua pròpia garanteixin "el ple domini de les dues llengües cooficials a l’acabar l’educació obligatòria".
Des dels passadissos del Congrés, Wert ha volgut destacar que la cimera no va unir totes les formacions polítiques catalanes perquè "el Partit Popular de Catalunya i Ciutadans no hi van participar", i ha assegurat que encara "no ha tingut oportunitat de llegir" el document que va sortir de la cimera, que per ara "només coneix per les referències periodístiques".
En tot cas sí que ha assegurat que segons el seu criteri "el plantejament que es fa respecte a la qüestió lingüística" no li sembla "molt conforme amb el que és la jerarquia normativa i el que és en definitiva el respecte a les competències de l’Estat pel que fa a la legislació bàsica".
Malgrat tot ha reiterat que "vol veure el document amb calma" i a partir d’aquesta lectura en podrà fer "una valoració més detallada".