El ministre anuncia la marxa enrere després de reunir-se amb les comunitats autònomes
El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, a la Conferència General d’Universitats on hi són presents representants de totes les comunitats autònomes.
El ministre d’Educacació, José Ignacio Wert, ha anunciat aquest dimarts que revisarà la nota mínima per a l’accés a les beques universitàries després del rebuig que ha rebut per part de les comunitats autònomes i la comunitat educativa la previsió de situar-la en un 6,5. En una compareixença a la seu del Ministeri després de la reunió del Consell d’Universitats amb els representants de totes les comunitats, el ministre ha assegurat que "recalcularà el que calgui recalcular" per aconseguir un acord més ampli, però ha deixat clar que la nota no se situarà en cap cas per sota del 5,5 actual, com li demanen alguns territoris.
Wert podria fer marxa enrere després de la reacció que van obtenir les seves manfiestacions en una entrevista a RTVE en què va apuntar que els universitaris que optin a la beca i no siguin capaços d’assolir aquest 6,5 "potser haurien d’estudiar una altra cosa".
Aquest dimarts bona part dels territoris li han demanat que rectifiqui i a la sortida de la reunió el ministre ha admès que "es considerarà" aquesta petició a l’hora de fixar la nota mínima que inclourà el decret de beques que prepara.
Wert ha destacat el clima "molt constructiu" de la trobada malgrat les "discrepàncies" que s’han manifestat des de les comunitats autònomes, i ha admès que el Ministeri està d’acord a "recalcular el que calgui recalcular" per arribar a un acord més ampli possible.
"Quant calculem les implicacions econòmiques dels suggeriments que se’ns ha fet i siguem capaços d’incorporar-les en el quadre de previsions donarem la redacció definitiva a l’esborrany", ha dit.
Mai per sota el 5,5
En tot cas el ministre d’Educació ha deixat clar també que no atendrà a la petició de tres dels territoris que han assistit a la trobada: Andalusia, Asturies i Castella-Lleó, que no només han demanat al ministre que faci marxa enrere en el 6,5, sinó que han reclamat que se situï al 5.
Wert ha estat taxatiu: "els criteris de valor en què s’inspira la proposta són absolutament incompatibles amb l’exigència de rebaixar encara més l’exigència acadèmica".
Wert veu "bé" la proposta de Castellà
Un dels territoris que li ha reclamat aquesta rectificació és Catalunya, que li ha proposat que elimini aquest requisit i posteriorment, si es vol mantenir la beca, s’estableixi un criteri de percentatge d’aprovats.
El ministre ha afirmat que veu "bé" la proposta de la Generalitat però ha alertat que cal no confondre l’accés a una beca per a la universitat, pel què el text actual demana un 6,5, amb el manteniment d’aquesta beca, que segons les previsions del Ministeri continuaria situat al 5.
Respecte a la petició de Catalunya que es mantingui el pressupost per a beques, Castellà ha assegurat que el seu Ministeri està "donant la batalla" per aconseguir-ho. El ministre ha recordat que "aquesta és l’única partida que no ha experimentat cap reducció i que aquest manteniment de les quanties s’han fet a expenses d’altres partides de despesa del Ministeri".
Considera "legítim" que la Generalitat aporti recursos propis
Respecte a la possibilitat que la Generalitat pagui amb recursos propis l’accés a la universitat per a aquells alumnes que estiguin per sota del 6,5, Wert ha afirmat que li sembla una iniciativa "perfectament legítima!", malgrat que ha apuntat que "seria més prudent esperar que el decret estigui aprovat i veure si calen iniciatives complementàries".
Al marge d’aquest aspecte, ha dit, "és perfectament legítim que les comunitats autònomes en funció del seu anàlisi de les exigències tenen tot el dret del món a complementar el sistema de beques".