Alcaldesses i alcaldes de Gavà, Sant Boi, Viladecans, Castelldefels, Sitges i Begues han signat avui el manifest per un aeroport responsable amb un territori sostenible i de qualitat, coincidint amb el desè aniversari del “canvi de rol de pistes”
Fotografia de grup dels alcaldes i alcaldesses.
Les alcaldesses i alcaldes de Gavà, Raquel Sànchez; Viladecans, Carles Ruiz; Sant Boi, Lluïsa Moret; Castelldefels, Candela López; Sitges, Miquel Forns, i el tinent alcalde de Begues, Jordi Montaña, han signat avui un manifest en què proposen noves accions i demandes per tal que l’Aeroport esdevingui el més responsable possible amb les ciutats i poblacions de la seva àrea d’influència i contribueixi amb més intensitat a tenir un territori sostenible i de qualitat.
La signatura del document coincideix amb el desè aniversari del “canvi de rol de pistes”, unes maniobres consistents en la implementació del gir a mar dels avions en les operacions d’enlairament, que va permetre minimitzar l’impacte acústic derivat de l’entrada en funcionament de la tercera pista.
Tot i la feina feta i els resultats positius dels últims 10 anys, els alcaldes i alcaldesses consideren que la situació respecte a l’impacte acústic de l’Aeroport no és la que el territori demanda i que encara hi ha un notable marge de millora. “Volem que l’Aeroport de Barcelona- El Prat sigui un aliat i no una amenaça”, afirmen .
Al manifest, els alcaldes demanen analitzar totes les alternatives possibles per no haver d’aplicar configuracions lesives i avaluar, amb dades reals, l’impacte que generen. En aquest sentit, plantegen com a opció maximitzar l’ús de la pista transversal i establir un sistema de compensacions directes als municipis pels impactes acústics, ambientals i territorials que pateixen.
Així mateix, defensen el manteniment de la CSSAB com a espai de referència en les relacions i decisions sobre territori i Aeroport i que es convoqui una reunió de manera urgent. També destaquen la necessitat que el territori participi activament en les instàncies de decisió respecte a la gestió de l’Aeroport. En aquest sentit els alcaldes reivindiquen ser presents en els espais de promoció econòmica i turística de l’Aeroport, tenir la condició de membre consultius del nou Pla Estratègic de l’Aviació a Catalunya 2040 i la creació de fórums de debat on poder compartir amb la ciutadania les inquietuds, queixes i iniciatives que es puguin promoure.
Segons l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, “l’ampliació de la capacitat operativa de l’aeroport ens situa en un escenari d’incertesa i de debilitat perquè a hores d’ara l’operativa que avui celebrem no s’ha blindat. Cal que es planifiqui i que s’analitzin els escenaris futurs i, sobretot, que les futures operatives que es plantegin sempre tinguin en compte els territoris”. Sánchez ha afegit que el creixement de l’aeroport “ha de ser compatible amb la qualitat de vida dels veïns, amb l’equilibri i el consens territorial que sempre hem defensat. A través d’aquest manifest així ho traslladem al Govern Central perquè una de les primeres tasques dels nous ministres de Foment i de Medi Ambient sigui atendre les nostres reivindicacions”.
Per a l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, l’acte d’avui “simbolitza un nou rol i una nova manera de fer dels municipis. Volem un aeroport responsable perquè fins ara som els municipis els que hem estat responsables institucionalment i també generosos a l’hora d’acollir grans infraestructures d’interès general que no han tingut en compte els interessos locals”. Segons Moret, el manifest també és una mostra “de com els municipis estem acostumats a sumar, a articular-nos, i a coordinar-nos per treballar en reivindicacions que, com aquesta, són justes i absolutament necessàries i el que volem és que l’aeroport també faci aquesta tasca de coordinació amb el territori”.
L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, també ha defensat la participació del territori en la gestió aeroportuària: “L’aeroport reparteix beneficis per a tot el territori però només nosaltres patim els perjudicis. Necessitem que aquesta infraestructura funcioni cada vegada millor i que sigui el motor potent de l’economia que és, però això ha de ser compatible amb la qualitat de vida de la ciutadania”. Ruiz ha afegit que “la millor manera de treballar perquè això passi és la coparticipació en la seva gestió; els ajuntaments hem d’estar presents, ja que l’aeroport forma part del nostre ecosistema econòmic”.
L’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, ha destacat que “amb la signatura d’aquest manifest conjunt avui, els ajuntaments posem en relleu que volem ser un agent actiu en la presa de decisions futures sobre l’Aeroport. Hem de reforçar el diàleg, l’acord i la col·laboracióentre tots per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes. Hem de fer compatible el valor econòmic que representa l’aeroport per nosaltres com a municipi turístic amb el benestar dels nostres ciutadans i la sostenibilitat ambiental”.
Per la seva banda, l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha explicat que l’afectació de l’Aeroport al seu municipi recau en els tres nuclis existent: Sitges, Garraf i Les Botigues. “Ens preocupa també, juntament amb els veïns, l’afectació mediambiental que pot tenir donat que compten amb un parc i una costa protegida. Forns ha celebrat que “en aquest acte s’adhereixin dues comarques, la qual cosa do?na idea de com l’afectació abarca a una part gran del territori. Tenim
molt clar que l’aeroport és essencial per a l’economia i la mobilitat però també per municipis turístics com el nostre i és per això que volem ser partíceps de les decisions que afecten els nostres veïns”.
El tinent d’alcalde de Begues, Jordi Montaña, també ha defensat que els municipis tinguin poder de decisió en tots els temes que ens afecten, entre ells l’impacte de l’aeroport. “Tot i que s’ha minimitzat l’impacte acu?stic hem de preservar la qualitat de vida dels nostres conciutadans i també l’entorn mediambiental”, ha afirmat.
El manifest signat avui es farà arribar als màxims responsables dels governs espanyol, a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, i del Congrés i del Senat, així com les entitats municalistes FMC i ACM, i a les associacions veïnals afectades per l’impacte aeroportuari.